Банкомати та термінали повинні бути відключенні на окупованій терористами частині Донбасу, - НБУ

Банкомати та POS-термінали повинні бути відключені на неконтрольованих українською владою територіях у зоні АТО на Донбасі

Про це повідомили в Нацбанку, роз'яснюючи позицію регулятора щодо поточного режиму проведення розрахунків на таких територіях, пише "Інтерфакс-Україна".

"Обслуговування платіжних карток фізичних осіб при проведенні розрахунків у торговельних мережах населених пунктів, що не контролюються українською владою, не відбуватиметься (АТМ та POS-термінали будуть відключені)", - вказується в повідомленні НБУ.

Разом з тим, згідно з повідомленням, поточні вимоги НБУ не передбачають заборону на обслуговування платіжних карт, випущених банківськими установами для фізосіб, які проживають на непідконтрольних українській влади територіях при проведенні розрахунків на територіях підконтрольних Києву.

У НБУ нагадали, що відповідно до вимог пункту 1 постанови НБУ №466 банки України повинні призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій в населених пунктах, що не контролюються українськими властями.

"НБУ не встановлював жодних обмежень, які стосувалися порядку обслуговування громадян, зареєстрованих в Луганській та Донецькій областях, які проживають поза зоною проведення АТО, і не обмежував їх право розпоряджатися своїми доходами і заощадженнями", - підкреслили в Нацбанку.

У НБУ також зазначили, що банки відновлять фінансові операції після переходу району або міста обласного значення Донецької та Луганської областей під контроль української влади.