Маломуж пояснив, як реагувати на російські провокації на нашій території, не маючи підтримки НАТО

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що в умовах, коли Україна не є союзником НАТО, потрібні глобальні переговорні процеси

Про це він сказав в ефірі Еспресо.TV.

"Є декілька інструментів надзвичайно ефективних і сильних. Це формування позиції на міжнародному рівні, на рівні ООН, ЄС і країн НАТО. Тому що уже Крим і зона Чорноморського флоту – це якраз і зона впливу країн НАТО (Туреччина, чотири країни ЄС). Це формат попередження можливих загроз з боку РФ країнам НАТО і Україні, як особливому партнеру. 

Тому треба консолідувати і політичні, і військові зусилля і чітко формувати порядок денний на цьому регіоні, особливо, визнаючи, що Крим - українська територія, задіюючи інструменти Радбезу ООН, ОБСЄ, ЄС і НАТО", - сказав він.

Маломуж також додав, що, щоб зупинити провокації, потрібен глобальний переговорний процес на найвищому рівні. 

"Якщо відбуваються польоти над нашою територією – повинні бути конкретні заяви, але, з іншого боку, треба відпрацювати механізм і спільного контролю щодо недопущення ескалації і напруженості, а це великий формат переговорного процесу країн НАТО-Росія і Україна. На цей формат треба точно так виходити. Тому що ми можемо в системі тільки протистояння вийти уже і на вогневе протистояння на глобальному рівні. Я думаю, що цього не можна допустити. Треба вийти на формат глобальних переговорних процесів, але на найвищому рівні "країн вісімки" і країн НАТО", - зауважив він.