Міносвіти хоче перейменувати Велику вітчизняну на Другу світову

Міністерство освіти України планує порушити питання про заміну в підручниках історії терміну "Велика вітчизняна війна" на "Друга світова"

Про це заявив міністр освіти та науки України Сергій Квіт перед сьогоднішнім засіданням Кабміну, передає "РБК-Україна".

"Велика вітчизняна війна використовувалася з точки зору величі Радянської держави. Це не була Вітчизняна війна. Україна була жертвою розбірок тоталітарних держав. Одна із цих держав дожила до цих пір, і Путін - це реінкарнація Сталіна чи, якщо хочете, Леніна", - пояснив позицію міністерства Квіт.

При цьому він пояснив, що такі зміни пропонується вносити в нові підручники з історії. "Ті підручники, які є, вони і залишаться. Мова йде про нові підручники. Але це справа істориків, звичайно", - зазначив Квіт.

Нагадаємо, суперечки навколо термінології в історії Другої світової війни тривають в Україні вже кілька років. За час правління Віктора Януковича, тодішній міністр освіти - одіозний Дмитро Табачник наполягав на використанні в підручнику терміну "Велика вітчизняна війна" та активно просував радянський міф про "Вєлікую побєду". В той же час, зі шкільних підручників того часу прибиралися згадки про історію УПА.  Йшлося навіть про спільні російсько-українські підручники з історії.