Міносвіти створює умови для викладачів і студентів з Донбасу, - Совсун

Перший заступник міністра освіти та науки Інн Совсун розповіла, що робить Міносвіти для створення умов праці тієї частини ДонНУ, яка переїхала, і що буде з фінансуванням

У програмі "Нічний телеекспрес з Наталкою Лятуринською" на Еспресо.TV перший замміністра зазначила, що відомство займається перерозподілом коштів на зарплати викладачам, які переїхали до Вінниці, і вирішує проблему вступників-переселенців.

"Фінансування університету буде мінятися, коли буде уже кінцево встановлена кількість викладачів і студентів, які стали до навчального процесу. Відбувається корегування бюджету університету і в принципі фінансування на зарплатний фонд вони отримують відповідно до тієї кількості викладачів, яка перереєструвалася на роботу у Вінниці – це близько 70% викладачів з-поміж 1100 викладачів, які були початково в ДонНУ. З ними розраховується зарплата. Хоча звісно питання фінансування вкрай складне, адже залишаються проблеми з доведенням цього фінансування – затримки з Держказначейством дуже серйозні, але перерахунки здійснюються на оновлені показники кількості студентів і кількості викладачів", - сказала вона. 

Перший заступник міністра додала, що не підтримує ініціативи різних доброзичливців щодо особливого статусу вступників-переселенців. Вони, за словами Інни Совсун, повинні отримати належну освіту і вступати до ВУЗів на рівних. 

"Зараз є дуже багато політичних ініціатив з тим, щоб надати якісь особливі умови вступникам-переселенцям. Я думаю, що нам треба створити умови, щоб переселенці  здобули середню освіту на тому рівні, що й інші вступники, і щоб мали змогу на рівних вступати до вишів", - підкреслила вона.