Музеї Криму збираються повертати золото скіфів через суд

Чотири кримські музеї подали позов до суду Амстердама

Кримські заклади подали колективний позов до суду Амстердама, в якому вимагають повернути колекцію скіфського золота з Нідерландів до Криму, повідомила РИА "Новости" директор Керченського історико-культурного заповідника Тетяна Умрихіна.

"Ми подали колективний позов від чотирьох музеїв в суд Амстердама 19 листопада", - сказала Умрихіна.

Колекція скіфського золота, а це більше тисячі артефактів, була вивезена з кримських музеїв на виставку в археологічний музей Аллард Пірсона в Амстердамі на початку лютого, ще до того, як Росія анексувала Крим.

У колекції представлені археологічні знахідки з п'яти музеїв, у тому числі чотирьох кримських: центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Міністерство культури України заявило, що експонати колекції будуть повернуті Києву, оскільки є державною власністю України. Однак музей в Нідерландах, де виставлене золото скіфів, вирішив не передавати експонати ані материковій Україні, ані Криму до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

Наприкінці серпня виставка була офіційно закрита, однак через спірні моменти колекція не може повернутися назад.