В ЄС хочуть, щоб країни зібрали майже $400 млрд для стимулювання європейської економіки

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер 26 листопада представив план стимулювання європейської економіки обсягом €315 млрд ($ 393 млрд)

Промова Юнкера опублікована на сайті Єврокомісії, пише Slon.ru.

Як пояснив глава регулятора, у Європи "немає машини для друкування грошей", тому їй доведеться залучати кошти і змусити їх працювати на економіку. Для цього влада ЄС створить спеціальний механізм, а саме - Європейський фонд стратегічних інвестицій, ЕФСІ (European Fund for Strategic Investments).

ЕФСІ фінансуватиметься з бюджету ЄС та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). У найближчі три роки ЕФСІ, як очікується, допоможе реалізувати великі інфраструктурні проекти в цілому на € 315 млрд. При цьому велику частину коштів (€ 252 млрд) планується залучити від приватних інвесторів. У свою чергу, з бюджету ЄС новому інвестфонду будуть надані гарантії на € 16 млрд на рік, а від ЄІБ - на € 5 млрд на рік (тобто € 63 млрд за три роки).

Як зазначив Юнкер, у випадку, якщо ЕФСІ буде діяти успішно, поточна планка в € 315 млрд може бути перевищена. Для початку глава Єврокомісії закликав владу ЄС внести зміни в поточне законодавство, щоб дати старт новому інвестиційного інструменту.