Група Льовочкіна придбала чверть "Закарпаттяобленерго", - ЗМІ

Фінансова компанія "Фаворит", яка 26 листопада придбала у держави 25% акцій "Закарпаттяобленерго", діяла в інтересах нинішніх мажоритарних власників підприємства – групи Ігоря Тинного, Сергія Льовочкіна та Івана Фурсіна

Про це з посиланням на двох учасників фондового ринку пише Євген Головатюк на "ЛIГАБiзнесІнформ".

26 листопада ФДМУ виставив на приватизацію 25% акцій Закарпаттяобленерго, які залишилися у держави. Торги, що проходили на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ), стартували з початкової ціни - 67,122 млн гривень.

До участі у торгах були допущені шість компаній, але реальну боротьбу вели київський "Фаворит" та дніпропетровська інвесткомпанія "Бізнес-інвест" з групи "Приват" Ігоря Коломойського. Саме за вимогою "Бізнес-інвесту" цього року було призупинено продаж 7% акцій державного "Сумихіпрому", на які претендував Дмитро Фірташ. Також ця фірма відома участю у корпоративному спорі довкола приватизації "Дніпроенерго" на боці "Привату".

ФК "Фаворит" належить київському підприємцю Михайлу Тараторіну. Джерела повідомили, що компанія взяла участь у торгах на користь нинішніх мажоритарних акціонерів енергокомпанії – Ігоря Тинного і Льовочкіна з Фурсиним.

Конкуренція між "Приватом" і "групою Льовочкіна" призвела до того, що в ході торгів блокуючий пакет акцій "Закарпаттяобленерго" подорожчав у чотири рази. "Фаворит" переміг, запропонувавши 255,06 млн грн. Це майже вдвічі перевищує вартість продажу 50% акцій цієї компанії 2012 року (140,7 млн грн.) і майже дорівнює тій ціні у перерахунку на долари ($17 млн за 25% акцій зараз і $17,6 млн за 50% два роки тому при курсі 8 грн./$).

У 2012 році мажоритарний пакет акцій у держави купила група VS Energy россіян Олександра Бабакова та Євгена Гінера. Тоді їх конкурентом було "Луганське енергетичне об’єднання" російського бізнесмена Костянтина Григоришина. Така конкуренція призвела, що тоді 50% акцій було продано лише на 4% від стартової ціни. Тоді яка зараз за реальної конкуренції за менший пакет акцій ціна зросла у чотири рази.