Небоженко: Справжню парламентську більшість ще належить створити, як і парламентську опозицію

Політолог Віктор Небоженко вважає сьогоднішню парламентську більшість ситуативною і наголошує, що справжню ще потрібно створити

Про це він сказав у програмі "Нічний телеекспрес з Наталкою Лятуринською" на Еспресо.TV

"Сьогодні, напевно, найкращий день у цьому році - таке важливе рішення важливих питань, так довго збиралися і вибрали такого спікера - молодого, талановитого. Який він буде спікер- покаже час. Але тепер нас точно не будуть звинувачувати в антисемітизмі в Європі. Сформовано більшість, а от проблеми з більшістю будуть часто. Тому що більшість дуже недолуга і належить ще вибратися з цієї більшості, створити справжню парламентську більшість не скільки професіоналів, скільки людей, які готові стати реформаторами", - підкреслив політолог.

Небоженко вважає, що дуже гостро стоїть у парламенті і питання опозиції. Справжньої опозиції, яка контролюватиме діяльність більшості і урядовців, а не блокуватиме трибуну Ради через власні амбіції. 

"Колосальна проблема створення опозиції. Ми знаходимося в дуже нехороших ілюзіях з приводу того, що якщо люди назвали себе "опозиціонерами", значить вони вже опозиціонери. Можете собі уявити Німеччину 47 року, вибори до Бундестагу після розгрому німецько-фашистської Німеччини, коли партія колишніх нацистів стає опозицією. Можливо таке? Звичайно ж, ні. Ще належить сформувати опозицію, яка буде радикальніше, демократичнішим і більш чесніше, ніж більшість і в цьому нічого такого немає", - сказав він і додав, що на його думку, найближчі кілька тижнів або місяців у Верховній Раді виділитися група, яка буде вимагати більшого від сьогоднішньої парламентської більшості, "тому що 300 осіб - це підозріло ", - зауважив політолог. 

Щодо "Опозиційного блоку", представленного колишніми "регіоналами", Небоженко зазначив наступне.

"Льовочкін-Бойко - це класичне" болото ", яке є у всіх країнах. Вони будуть публічно критикувати позицію Адміністрації президента, але голосувати будуть так, як їх попросять вищестояща влада.
У цього "болота" завдання - вичекати, перечекати, коли почнуться інші часи і тоді вони піднімуть голову.
А проблема бойової опозиції парламентської - її ще належить зробити ".