Нова Зеландія негласно ввела санкції проти Росії, - ЗМІ

Нова Зеландія слідом за Австралією закрила кореспондентські рахунки низки російських банків з державною участю, тепер ті змушені проводити клієнтські розрахунки в австралійських і новозеландських доларах через посередників

"Серйозно посилені вимоги до чистоти операцій, а в ряді випадків контрагенти і зовсім закрили коррахунки російських фінансових інститутів. Наші банки тепер змушені проводити операції з валютами цих країн через посередників", - розповіло "Коммерсанту" джерело в одному з банків, який потрапили під санкції.

При цьому Нова Зеландія офіційно до санкцій Заходу проти Росії не приєднувалася.

За даними газети, одним з перших змінив банки-кореспонденти Газпромбанк. ВТБ і Сбербанк, судячи зі звітів, контрагентів в Австралії не змінювали. Але джерело, близьке до ВТБ, визнає, що контрагенти в Австралії та Новій Зеландії "застосовують до операцій дуже жорсткі стандарти". Нещодавно з проблемами зіткнувся і ВЕБ. Джерело газети, близьке до банку, стверджує, що про відмову обслуговувати його коррахунки повідомили CBA і новозеландський ASB Bank.

Джерело "Коммерсанту" в уряді вважає, що позиція новозеландських банкірів є відображенням не так політики країни, скільки настроїв ключових акціонерів - в більшості випадків австралійських банків.

У березні-вересні ЄС, США, Канада та Австралія у зв'язку з ситуацією на Україні ввели санкції проти низки російських бізнесменів, політиків і компаній. Зокрема, деяким банкам стало недоступне довгострокове фінансування, а нафтогазовим компаніям заборонено постачати обладнання для видобутку на шельфі і важко запасів. Крім того, під санкції потрапили підприємства російського ОПК.