Росіяни схвалили занадто оптимістичний бюджет з нафтою по $100

Російська Рада Федерації схвалила поточну версію бюджету, який зверстаний виходячи з ціни $ 100 за барель хоч і міністр фінансів РФ Антон Силуанов наполягав на коригуванні бюджету з розрахунку ціни на нафту $ 80

У середу Рада Федерації схвалила проект бюджету на 2015 рік і плановий період 2016-2017 років. Доходи бюджету в 2015 році очікуються на рівні 15,1 трлг руб., витрати - 15,5 трлн руб. Дефіцит бюджету на наступні три рокиі запланований по 0,6% ВВП щорічно. У 2015 році він складе майже 431 млрд руб, пише Газета.RU.

В ході обговорення голова комітету Совфеда по бюджету і фінансових ринків Сергій Рябухін сказав, що бюджет виглядає збалансованим, особливо на федеральному рівні.

Заява Рябухина різко відрізняється від песимістичною риторики доповідача - міністра фінансів Антона Силуанова, який не скупився на чорні фарби і намалював похмуру перспективу наступного року.

За словами голови Мінфіну, при збереженні нинішньої кон'юнктури ринку, тобто ослабленні рубля і збереженні ціни на нафту на поточному рівні, втрати бюджету можуть скласти 500 млрд руб.

"Є також ризики низьких темпів економічного зростання: ми закладали 1,2% - можливо, буде нижчою. А також ризики по імпорту. Це також недоотримання доходів ще на 500 млрд руб", - Зазначив міністр фінансів.

"Є ризики наступного року з виконанням бюджету", - попередив Силуанов, додавши, що це цінові ризики. 

Вартість нафти Силуанов запропонував оцінити тверезо і будувати плани за видатками, виходячи з нових реалій. Барель, швидше за все, не буде рости в наступному році, і це ще один удар по бюджету. На думку Силуанова, ціна на нафту на рівні $ 80-90, швидше за все, збережеться на довгостроковий період.

Бюджет на 2015 рік зверстаний, виходячи з прогнозу в $ 100 за барель. З початку року ціни на нафту впали на третину і знаходяться зараз на мінімальному за останні чотири роки рівні - менше $ 80 за барель.

"Уряду необхідно перебудувати бюджет на наступні роки, виходячи з ціни в $ 80 за барель", - заявив глава Мінфіну.

Він нагадав, що основні експортери нафти балансують свої бюджети виходячи з ціни на нафту $ 75-80 за барель.