США заборонили поставляти в Росію прибори для наукового супутника

Держдепартамент США заборонив постачати в Росію радіаційно стійкі компоненти, що використовуються в приладах для реєстрації випромінювання

Про це газеті "Известия" повідомив директор Інституту астрономії РАН Борис Шустов, передає Еспресо.TV.

На думку вченого, таким чином США намагаються заблокувати реалізацію масштабного міжнародного проекту зі створення орбітальної обсерваторії "Спектр-УФ".

"У нас в країні ми не можемо самі зробити високоякісні приймачі випромінювання, у тому числі в ультрафіолетовому діапазоні. Тому ми були змушені з дозволу Роскосмосу укласти контракт з британською фірмою E2V, здійснивши передоплату. Проте цього року Сполученими Штатами були введені додаткові обмеження на постачання високотехнологічної продукції в Росію, і це торкнулося нашого контракту. Англійці роблять приймач випромінювання самі, але електронну "обв'язку" з радіаційно стійких комплектуючих створюють з використанням американських деталей. Дозволи на експорт цих деталей в Росію вони отримати не змогли", - сказав Шустов.

Проте керівництво компанії E2V не бажає розривати контракт, щоб не платити неустойку, зазначив директор Інституту астрономії.

"Англійці нас запевняють, що необхідні деталі зможуть зробити самі, але попросили дозволу продовжити термін дії контракту на півтора року", - додав Шустов.

Вчені порівнюють проект "Спектр-УФ" (міжнародна назва проекту: World Space Observatory - Ultraviolet) з американським орбітальним телескопом "Хаббл". Його телескоп за розміром менше "Хаббла" - 170 см проти 240 см, - однак завдяки більш сучасному підходу до технологій він, як очікується, повинен бути більш ефективним. Раніше запуск "Спектра-УФ" планувався на 2016 рік, тепер Шустов називає орієнтовну дату старту 2020 рік. Головну роль у проекті відіграє Росія - наукову частину веде Інститут астрономії РАН.