Суддя зі "списку Магнітського" пішла у відставку

Кваліфікаційна колегія суддів Москви прийняла відставку судді Тверського суду столиці Олени Сташиної

Про це повідомляє ВВС.

Сташина фігурує у так званому списку Магнітського, який передбачає санкції щодо осіб, підозрюваних владою США у порушенні прав людини в Росії.

За повідомленням прес-служби Тверського районного суду, Олена Сташина подала заяву про відставку за власним бажанням.

У цьому суді Сташина працює з 2001 року, а в 2004 році її перепризначили на безстрокове виконання обов'язків судді.

У листопаді 2009 року саме Сташина прийняла рішення залишити юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського у в'язниці, хоча захист клопотав про обрання щодо нього іншого запобіжного заходу - за станом здоров'я. Через кілька днів Магнітський помер у СІЗО.

За версією СКР, він помер від ускладнення захворювань, які були у нього, і які вчасно не діагностували в період лікування в терапевтичному відділенні СІЗО.

Законопроект під назвою "Правосуддя для Сергія Магнітського. Акт 2011 року" був внесений в палату представників конгресу США демократом Джеймсом Макговерном. Верхній палаті аналогічний білль запропонував сенатор-демократ Бенджамін Кардін. Прийняття акта Магнітського дозволило Вашингтону в квітні 2013 ввести санкції щодо 18 громадян Росії і СНД у вигляді заборони на в'їзд до США.

У відповідь МЗС Росії опублікував список з 18 американських громадян, яким був закритий в'їзд до Росії за причетність до арештів і викрадань російських громадян в третіх країнах, а також посягання на їх життя і здоров'я. Крім того, Москва заборонила усиновлення російських дітей-сиріт американськими родинами.