Туреччина просить "Газпром" збільшити поставки газу через Україну

Туреччина просить російський "Газпром" збільшити газопостачання "західним маршрутом" через Україну

Про це повідомив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз у Москві, передає  Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Ми сьогодні очікуємо зимового періоду, коли потреба в газі впродовж грудня, січня, лютого збільшується. У деяких регіонах Туреччини споживання газу влітку та взимку розрізняється в 22 рази", - сказав міністр.

Він відзначив, що криза в Україні не вплине на ситуацію в Туреччині, однак визнав, що є певні ризики.

 "Але ми все ж таки бачимо ризик, і можуть виникнути певні труднощі, оскільки Туреччина бере 12,5% природного газу, використовуваного для виробництва електроенергії, із "західного маршруту" - через Болгарію та Румунію", - сказав Йилдиз.

Він нагадав, що газ до Туреччини надходить двома трубопроводами.

" Через "Блакитний потік" - там проблем немає. Проте на сьогодні добове постачання "західним маршрутом" має бути 42 млн кубометрів, але на сьогодні воно становить 26-28 млн кубометрів. Я сподіваюся, що "Газпром" найближчим часом компенсує цей обсяг. Ми передали їм своє прохання. Щоб хоч би контрактні зобов'язання були виконані повністю. І особливо в зимовий період у рамках нашого стратегічного партнерства у сфері природного газу, ми посприяємо один одному", - зазначив турецький міністр.

На його думку, "Газпром" виконає своє зобов’язання щодо поставки 30 млрд кубометрів газу до Туреччини у поточному році.