Вірменський лаваш увійшов до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Це вже четвертий вірменський культурний спадок у цьому списку

Вірменський лаваш включений ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства, таке рішення було прийнято в ході проведеного в середу в Парижі дев'ятого засідання Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу міністерства культури Вірменії.

Лаваш - прісний білий хліб у вигляді тонкого коржу з пшеничного борошна, поширений переважно у народів Кавказу і в інших регіонах Близького Сходу.

"Представлена вірменською стороною в 2013 році заявка: "Лаваш: приготування, значення і зовнішній вигляд традиційного вірменського хліба як вираження культури" пройшла всі процедурні етапи, встановлені конвенцією ЮНЕСКО з охорони культурної спадщини, отримавши позитивний експертний висновок", - йдеться в повідомленні.

Заявка була складена Інститутом археології та етнографії Національної академії наук, міністерством культури і Національною комісією Вірменії у справах ЮНЕСКО.

Таким чином, репрезентативний список поповнився четвертим вірменським культурним спадком. Раніше в нього були включені символіка і майстерність створення вірменських хачкарів (інкрустованих кам'яних хрестів); виконання на вірменському музичному інструменті дудук і середньовічний вірменський епос Давид Сасунський.

Список нематеріальної культурної спадщини людства складається у рамках програми ЮНЕСКО "Шедеври усної і нематеріальної культурної спадщини".