Як у Києві привітали з Днем народження кримського політв’язня Кольченка (ФОТОФАКТ)

Друзі лівого активіста Олександра Кольченка, провели акцію під будівлею МЗС у Києві

26 листопада Олександру Кольченку, якого в травні цього року було заарештовано в Сімферополі та незаконно вивезено до Москви, виповнилося 25 років. З цієї нагоди його друзі, учасники лівих, анархічних організацій, волонтери та правозахисники провели акцію з метою підтримати Олександра та нагадати українським високопосадовцям, що вони мають робити  все можливе для його скорішого звільнення, пише Соцпортал.

За словами активістки Центру громадських свобод Олександри Романцевої, Кольченку загрожує 20 років ув’язнення у російській тюрмі. При цьому висунуті йому звинувачення у тероризмі є абсолютно абсурдними.

Вона наголосила, що справу Кольченка та режисера Олега Сєнцова, якого заарештували за тим самим звинуваченням,  ускладнює незаконне надання їм російського громадянства та неможливість отримання повноцінної інформації про перебіг справи. “Росія взяли підписку з адвокатів Сєнцова і Кольченка про те, що вони нічого не можуть розголошувати”, - пояснила правозахисниця.

В той же час, на думку учасників акції, українська влада прикладає недостатньо зусиль для звільнення своїх громадян. Одним з критеріїв цього є те, що згадки про Кольченка у вітчизняному медіапросторі  майже зникли.

"Ми хочемо, щоб влада постійно інформувала про те, що відбувається. Щоб громадяни знали, яким чином їх захищають і що робиться для їх звільнення. Щоб вони свої свята та дні народження зустрічали тут, в Україні", - наголосила Романцева.