Глава "Роснефти" допускає падіння ціни на нафту до $60

Президент компанії "Роснефть" Ігор Сечин припустив, що ціна на нафту може досягти рівня в $ 60 за барель

Про це він заявив в інтерв'ю австрійській газеті Presse.

"Ми очікуємо, що можливе падіння ціни до $ 60 і нижче, але тільки протягом першого півріччя або точніше до кінця першого півріччя. Я повинен сказати, що "Роснефть" є досить гнучкою і в неї є запас; ціна в $ 60 нас теж влаштовує. Звичайно ж, деякі дорогі проекти ми змушені будемо відкласти", - заявив Сечин.

Сечин також зазначив, що рішення ОПЕК не знижувати рівень видобутку нафти говорить про те, що існуючі галузеві структури - Міжнародне енергетичне агентство, Секретаріат енергетичної хартії, - не впоралися зі своїми функціями.

Президент "Роснефти" запропонував створити альтернативну міжнародну Раду ринку нафти, в який повинні бути включені як виробники нафти, споживачі нафти, так і представники регуляторів.

Також Сечин прокоментував рішення «Роснефти» про зниження рівня видобутку нафти на 25 тисяч барелів на добу. Він зауважив, що цей крок не пов'язаний з рішенням ОПЕК, а необхідний лише для підвищення ефективності компанії. У разі подальшого зниження ціни на нафту, зазначив Сечин, «Роснефти» доведеться відмовитися від ряду проектів.

Раніше Сечин заявляв, що через 5-7 років вартість бареля нафти виросте до $ 140-150. Він пояснив, що освоюються в даний час родовища є зрілими, тому видобуток на них знижується. Через це в майбутньому нафтовидобуток буде сполучена з великими витратами.

27 листопада Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) ухвалила рішення не знижувати стелю видобутку нафти. На цій новині ф'ючерси на північноморський сорт Brent впали нижче $ 72 за барель.