"Ведомости": Дисидента Володимира Буковського позбавили російського громадянства

Міністерство закордонних справ визнало обґрунтованою відмову посольства Росії в Лондоні видати новий паспорт відомому радянському дисиденту Володимиру Буковському

Він у березні цього року звернувся із заявою, де просив видати йому новий паспорт замість старого, термін дії якого закінчився у 2012 році. У відповіді на запит депутата Держдуми Росії Дмитра Гудкова перший заступник міністра закордонних справ Володимир Титов згадав, що оскільки перевірка не виявила заяви Буковського про прийом в російське громадянство і "відповідного рішення", то вважати заявника громадянином Росії не можна, передає Еспресо.TV з посиланням на "Ведомости".

"Таким чином, всі закордонні паспорти громадянина Росії на його ім'я розглядаються як видані необгрунтовано", - пише Титов. Більш того, за словами чиновника, Буковський, що проживає у Великій Британії, за чинним законом не може претендувати на отримання громадянства, не переїхавши на постійне проживання до Росії.

Єдиний вихід - особисте письмове звернення до Комісії з питань громадянства при президенті Росії з проханням про відновлення строку подання заяви про прийом в російське громадянство. У разі схвалення Буковський зможе претендувати на отримання громадянства на підставі раніше діючого закону про громадянство від 28 листопада 1991, йдеться у відповіді.

В інтерв'ю «Эхо Москви» 5 листопада Буковський сказав, що він не був позбавлений громадянства СРСР, а в 1992 році йому було присвоєно громадянство Росії і посол у Лондоні Борис Панкін вручив йому паспорт.

Нагадаємо, Володимир Буковський – відомий радянський дисидент, який провів у місцях позбавлення волі та на примусовому лікуванні 12 років. У 1976 році Буковського обміняли на лідера чилійських комуністів, після чого дисидент зміг емігрувати до Великої Британії, де проживає і сьогодні.

У 2008 році він хотів балотуватися в президенти Росії, однак його кандидатуру так і не зареєстрували.