Росія скотиться в рецесію при ціні на нафту в $80, - Bloomberg

Росія скотиться в рецесію при ціні на нафту Urals на рівні $ 80 за барель

Це випливає з опитування агентством Bloomberg 32 економістів, пишуть "Ведомости".

Вірогідність рецесії в найближчі 12 місяців зросла до 75% - це найвищий показник з першого подібного опитування більше двох років тому.

Росія, яка отримує близько половини доходів бюджету від нафтогазових доходів, наближається до першої рецесії з 2009 р, відзначає Bloomberg. При зниженні ціни на нафту на $ 10 за барель сукупні доходи бюджету падають на $ 10 млрд, оцінювали раніше аналітики Альфа-банку. Споживчі витрати, на частку яких припадає половина економіки обсягом $ 2 трлн, не в змозі надолужити втрачені нафтогазові доходи, відзначає агентство.

"Зростання внутрішнього попиту, який був основним фактором протягом останніх кількох років, майже завершений, - вважає економіст Юникредітбанке Анна Богдюкевіч. - Економіка може скоротитися, навіть якщо ціна на нафту залишиться на нинішньому рівні протягом тривалого періоду часу".

Російська економіка в умовах американських і європейських санкцій скорочує інвестиції, відтік капіталу став максимальним з 2008 р, а інфляція росла найшвидшими темпами більш ніж за три роки.

"Відтік капіталу, інфляція, високі процентні ставки, фінансова криза і все більше число дефолтів компаній переростуть в рецесію в найближчі 12 місяців, - вважає економіст Berenberg Bank Вулф-Фабіан Хангерленд. - Цього року Росія зможе уникнути рецесії. Але вона вже на цьому шляху".

Рубль ослаб більш ніж на 25% по відношенню до долара протягом останніх трьох місяців, це найгірша динаміка з 170 валют, що відслідковуються Bloomberg. Нафта марки Brent впала нижче $ 72 за барель. Brent - еталонний сорт нафти на європейському ринку, від його котирувань залежить ціна продажу російської нафти марки Urals.

Середня ціна Urals в період з 15 жовтня по 15 листопада склала $ 82,67 за барель, тоді як місяцем раніше - $ 91,75, виходить з даних Міністерства фінансів Росії.

Рішення ОПЕК не скорочувати обсяги нафтовидобутку збереже надлишок нафти на ринку, зазначив керівник відділу стратегічного планування Мінфіну Максим Орєшкін. На його думку, прогноз ціни на нафту в $ 80 за барель у найближчі роки у зв'язку з рішенням ОПЕК виглядає вже помірно оптимістичним.