Німеччина відмовилася надати Україні військову допомогу

Уряд ФРН відкинув заклик України про надання їй військової допомоги в конфлікті з проросійськими сепаратистами

"Військова підтримка України в даному конфлікті навіть не обговорюється", - заявила заступник офіційного представника уряду ФРН Крістіане Вірц (Christiane Wirtz) у п'ятницю, 28 листопада, в Берлін, пише "Dw.de"  

Раніше глава МЗС України Павло Клімкін в інтерв'ю газеті Bild закликав Німеччину надати його країні дизельні мотори для транспортних засобів, що перевозять військовослужбовців. Він стверджував, що Росія проводить передислокації військ і Україна повинна готуватися до зимового наступу противника.

Відносно конкретно дизельних двигунів Крістіане Вірц повідомила, що прохання України в даний час вивчається. У той же час вона підкреслила, що уряд ФРН буде і надалі робити все можливе для деескалації кризи в Україні. Зі свого боку представник МЗС ФРН заявив, що, всупереч твердженням Клімкіна, його відомство не має даних про те, що проросійські сепаратисти готуються до зимового наступу.

Тим часом постійний представник України в ЄС Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю газеті Welt розкритикував главу МЗС ФРН Франк-Вальтера Штайнмайера (Frank-Walter Steinmeier) за те, що той відкинув можливість вступу України в НАТО. Як заявив Єлісєєв, він не може зрозуміти такої позиції.

"Кожна країна-партнер, в тому числі Німеччина, повинна поважати вибір суверенної держави, яким є Україна, - підкреслив український постпред. - Ні в якої країни немає права закривати Україні шлях до НАТО і тим самим в краще майбутнє".

Раніше Штайнмаєр в інтерв'ю онлайн-виданню журналу Spiegel заявив, що про членство України в НАТО не може бути й мови. "Що стосується питання про вступ України в альянс, то позиція залишається такою, якою я її озвучив багато місяців тому: я бачу можливість для партнерських відносин України з НАТО, але не для членства цієї країни в альянсі", - пояснив німецький міністр.