Вибори у Молдові: проросійські активісти проводять мітинг

У Молдові проходять парламентські вибори, які є змаганням між проєвропейськими партіями та тими, хто виступає за зближення з Росією

Станом на другу половину дня явка становила 39% – це 2,8 мільйона громадян, пише Радіо свобода.

Всього має бути обраний 101 народний депутат, повноваження яких є чинними чотири роки.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, лідерами парламентських перегонів є проєвропейські партії. Разом з тим, очевидно, що їхня перемога не буде переконливою, тож оглядачі прогнозують тривалі післявиборчі переговори у парламенті.

Вибори у Молдові швидко переросли у проросійську демонстрацію. Тисячі молдован зібралися біля посольства Москви у Кишиневі. Деякі демонстранти тримали прапори Росії. Учасники акції заявляють, що євроінтеграція не є доброю для їхньої країни.

«Ніхто не виступає проти Євросоюзу. Але, я думаю, що ЄС не буде добрим для нас. Може просто початися війна, як в Україні. Люди будуть вбивати один одного. Але війна нам не потрібна», – говорить громадянська Молдови Софія в інтерв’ю Reuters.

Багато людей, які прийшли під посольство Росії у Кишиневі скаржилися на погану організацію виборів.

На місце демонстрації прибула поліція, яка намагається тримати ситуацію під контролем.

За повідомленням Reuters, до посольства Росії також прибув мільйонер Ренато Усатий, який у п’ятницю, 28 листопада, заявив, що відлітає до Росії, оскільки боїться, що його заарештують після того, як його партію виключили з передвиборчих перегонів.

Молдовський політик Ренато Усатий має бізнес у Росії. У Молдові він був маловідомим, допоки не очолив «Партію» у жовтні цього року.

У четвер, 27 листопада, Апеляційний суд Молдови підтримав заборону на участь «Патрії» у виборах. Цю політичну силу звинувачують в отриманні грошей з-за кордону на ведення передвиборчої кампанії.

За соціологічними опитуваннями, «Патрія» могла б отримати на виборах від 8 до 14% голосів.

У Молдова, яка є однією із найбідніших країн у Європі, проєвропейська коаліція у парламенті існує з 2009 року.

Уряд Молдови підписав Угоду про асоціацію з ЄС, а також домігся безвізового режиму.

Разом з тим, ця країна потерпає від корупції.

Росія заборонила імпорт сільськосподарської продукції з цієї країни, що мало дуже негативні наслідки на економіку Молдови.