"Південний потік" закритий, - Міллер

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що повернення до проекту газопроводу "Південний потік" не буде

Про це повідомляють РИА Новости, передає Еспресо.TV

"Все, проект закрито", - сказав Міллер, відповідаючи на питання журналістів, чи буде якесь остаточне рішення щодо "Південного потоку".

Раніше Володимир Путін заявив, що в нинішніх умовах Росія не може продовжувати реалізацію "Південного потоку".

Довідково: "Південний потік" (англ. South Stream) — раніше планований російсько-італійський проект системи газопроводів, що мав пройти дном Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варну (або до Румунії) і далі через Балканський півострів в Італію й Австрію.

Перші поставки газу по трубопроводу мали відбутися в кінці 2015 року. Крім Росії в проекті беруть участь Болгарія, Австрія, Угорщина, Греція, Сербія, Словенія і Хорватія.

Перший рамковий меморандум про проектування й будівництво "Південного потоку" підписано 23 червня 2007 російським енергетичним концерном Газпром і італійським нафтогазовим концерном Eni. Планувалося, що до проекту "Південний потік" могли приєднатися інші учасники, але їхня участь стосувалася лише наземної мережі газогонів. Та ж частина, яка мала би пройти дном Чорного моря, повинна була належати "Газпрому" і ENI в рівних долях — 50% на 50%.

7 грудня 2012 мало відбутись символічне зварювання першого стику газопроводу "Південний потік" поблизу Анапи.

Навесні 2014 року, після анексії Криму Росією, європейські політики називали проект газопроводу "мертвим", а 17 квітня 2014 Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій йшлося про відмову від побудови "Південного потоку".В середині квітня 2014 року секція газопроводу "Південний потік" була розібрана у Болгарії.