Японія готова укласти мирний договір з Росією та урегулювати питання Курильських островів

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив про те, що він повний рішучості укласти мирний договір з Росією

Про це повідомляє РБК з посиланням на японське агентство Nikkei.

"Я хочу зробити все можливе для вирішення цієї проблеми", - заявив він на зустрічі з мером міста Немуро, що знаходиться на північному японському острові Хоккайдо. "Я сповнений рішучості вирішити проблему північних територій, щоб укласти мирний договір з Росією", - додав Абе.

За його словами, це "давня мрія японського народу". Однак її рішення було покладено на "повоєнні покоління", додав прем'єр-міністр.

Сіндзо Абе зустрічався з президентом Росії Володимиром Путіним останнього разу на початку листопада на саміті АТЕС в Пекіні.

"Сторони підтвердили готовність до продовження контактів в усіх напрямках, в тому числі в плані продовження роботи по мирному договору", - повідомляв за підсумками зустрічі прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Перед зустріччю з Путіним Абе заявляв про те, що для укладення договору необхідні переговори лідерів країн.

"У наших національних інтересах укласти мирний договір між Японією і Росією. У цьому випадку переговори лідерів необхідні", - говорив японський прем'єр.

У жовтні 2013 президент Росії Володимир Путін заявив про можливість укладення мирного договору з Японією. За його словами, економічне співробітництво між країнами "створює умови для того, щоб не тільки мріяти, але і в практичному плані працювати над укладенням мирного договору". Японія і Росія відновили переговорний процес на рівні міністерств закордонних справ, додав Путін.

Територіальна суперечка між Росією і Японією ведеться за чотири острови Курильської острови: Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. Японія вважає, що ці острови належать їм, і називає їх передачу головною умовою для укладення мирного договору з Росією за підсумками Другої світової війни. Москва у свою чергу вказує, що ці острови увійшли до складу СРСР, а пізніше і Росії за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними сумніву не підлягає, оскільки має міжнародно-правове оформлення.