Функції міністерства інформації повинні бути поставленні на публічне обговорення, - медіаюрист

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко вважає ініціативу уряду створити міністерство інформаційної політики даремною справою і радить якнайшвидше винести на публічне обговорення його функції

Про це він сказав у "Нічному телеекспресі з Наталкою Лятуринською" на Еспресо.TV.

"Я би порадив міністру максимально швидко вийти з чітким планом роботи, з чітким поясненням: які завдання перед цим міністерством він бачить, що мають бути поставлені і з публічним обговорення проекту положення про міністерство, оскільки саме в цьому положенні має бути передбачено, які функції це міністерство має робити", - зазначив він.

На думку медіаюриста, потреби у створенні нового відомства немає, адже сама наявність міністерства не вплине на якість інформаційного простору, але потягне за собою бюджетні витрати.  

"В Україні є достатньо органів крім Держкомтелерадіо, є Нацрада з питань телебачення і радіомовлення і в телевізійній сфері, а в першу чергу мова йде про неї, саме держрегулятор має займатися питаннями в телевізійній сфері. Він це робить не достатньо якісно і досконало. Створення ще одного органу, на мою думку, не вплине на якість роботи в цій сфері, але це потягне за собою також додаткові бюджетні кошти", - сказав Шевченко. 

Також він зауважив, що працювати без розроблених і ухвалених відповідних законів, така структура не зможе, тому не варто було збільшувати керуючі органи. 

"Очевидно, що міністерство більш статусно ніж державний комітет, але з точки зору функціоналу, особисто я не бачу тих додаткових переваг, які має міністерство. Більше того, з точки зору формальних можливостей впливати на інформаційний простір для того, що вони в міністерстві з'явилися, потрібно ухвалювати нові закони, тому що обмеження свободи слова може бути лише на підставі закону", - наголосив Тарас Шевченко. 

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України призначила Юрія Стеця главою Міністерства інформаційної політики, яке поки ще не створене.

Водночас зазначимо, що питання створення Міністерства інформації сильно розкололо українську медіаспільноту.