Генсек НАТО звинувачує Росію і обіцяє "рішучу підтримку" Україні

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг звинуватив Росію і ополченців на Сході України в недотриманні мінських угод про врегулювання української кризи

"Cепаратисти і Росія не дотримуються ці домовленості. Перемир'я порушується. Крім того, наприклад, в Мінську було вирішено, що необхідний моніторинг визнаних на міжнародному рівні кордонів України. Однак це неможливо виконати", - сказав Столтенберг, якого цитує "Інтерфакс", у вівторок перед початком засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ.

За його словами, міністри закордонних справ НАТО на сьогоднішній зустрічі з главою МЗС України Павла Клімкіна обговорять "пріоритети нового українського уряду і продемонструють нашу тверду і рішучу підтримку України в цей важкий час".

Столтенберг зазначив, що Клімкін особисто не буде присутній на засіданні Комісії Україна - НАТО, але зв'яжеться з міністрами по відео-зв'язку.

Генсек НАТО також нагадав, що в 2016 році буде досягнута повна операційна готовність передової групи Сили швидкого реагування альянсу. При цьому, згідно з його очікуванням, передова група вийде на перший рівень операційної готовності вже в 2015 році. Йдеться про військове угруповання постійної готовності, яке в Брюсселі називають Spearhead ("Наконечник списа"), створення якого "значно розширить можливості НАТО з реагування на кризи".