НАТО засуджує нарощування військової потужності Росії в Криму і нагадує, що Україна може вступити до альянсу

Глави МЗС країн НАТО засуджують нарощування Росією військової потужності в Криму і в Чорному морі

Про це заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг журналістам, повідомляє Росбалт.

"Ми засуджуємо російське нарощування військової потужності в Криму та на Чорному морі", - сказав Столтенберг після міністерського засідання Комісії Україна - НАТО.

Він також заявив, що почали роботу створені НАТО трастові фонди для допомоги у проведенні української оборонної реформи. "Сьогодні ці фонди запущені", - сказав Столтенберг.

За його словами, фонди дозволять зібрати гроші для чотирьох сфер: логістики, командування і контролю, кібербезпеки та перепідготовки військових. Крім того, нещодавно був створений п'ятий фонд для допомоги пораненим військовим.

Столтенберг також зазначив, що українці повинні самі вирішити, чи потрібно їм прагнути в НАТО. "Країни самі повинні вирішувати, чи хочуть вони вступати в НАТО чи ні", - сказав генсек.

"Я не втручаюся в це питання. Я з повагою поставлюся як до рішення України вступати в НАТО, так і не вступати в альянс", - додав Столтенберг. "Раніше Україна офіційно дотримувалася позиції про свою позаблоковість. Зараз уряд оголосив, що Україна позбавиться цього статусу, і це рішення ми також поважаємо. І якщо Україна подасть заявку на вступ до НАТО, цю заявку буде розглянуто", - заявив Столтенберг.