Печерський суд зобов'язав прокуратуру порушити справу проти Гонтарєвої

Печерський районний суд зобов'язав прокуратуру відкрити кримінальну справу проти голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої. Відповідне рішення суд прийняв, розглядаючи справу №757 / 33660/14-к

Гонтаревій інкримінується ст. 364 Кримінального кодексу: зловживання владою або службовим становищем, з метою отримання будь неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, передає Еспресо.TV з посиланням на "Вести".

Суть звинувачень зводиться до валютних інтервенцій Нацбанку в серпні 2014 р.: 5 серпня НБУ виходив на міжбанк з купівлею долара по 11,93 грн/$ і продажем по 12,26 грн/$, а на тому ж тижні - 8 серпня торгував на валютному ринку трохи дорожче - по 12,45-12,6 грн/$. Причому, спочатку за нижчим курсом продав на міжбанку $69 млн., А через кілька днів відкупив там же $35 млн. дешевше. Позивач (ним виступив адвокат Ростислав Кравець) звертає в своїй позовній заяву увагу на те, що на кожному дорожче відкупленном доларі НБУ втратив 19 копійок, і державі було завдано збиток.

"Дану позовну заяву з серпня вже три рази подавалося в суд, і два рази було відхилено. Рішення про відкриття кримінального провадження було прийнято лише на третій раз. Якщо Прокуратура дійсно почне реальне розслідування, як їй наказано, то думаю, зможе його закінчити протягом місяця-півтора", - розповів Ростислав Кравець.