Прагнення Путіна обійти газовою трубою Україну дорого обходиться Росії, - експерт

Перенаправлення російського "Південного потоку" на Туреччину дорого коштуватиме Росії

Про це у своєму Фейсбуці пише російський експерт з енергетичних питань компанії Rusenergy Михайло Куртихін, передає Еспресо.TV.

"А чим турецька маршрут краще? Хотіли позбавитися від транзиту через Україну, одержали транзит через Туреччину. А там будуть ті ще капризи за умовами", - пише експерт.

За словами Крутихіна виникає чимало запитань щодо переорієнтації "Південного потоку" на Туреччину.

Це питання того куди піде труба після Туреччини. "А після Туреччини труба куди піде? У Болгарію? У Грецію-Албанію-Італію вже націлений з Туреччини проект TAP", - уточню експерт.

"Якщо траса піде через кілька країн-членів ЄС, то ЄС поставиться до неї точно так само, як і зараз. По Третьому енергопакету, тобто. "Газпрому" дістанеться частина обсягу в трубі, і регулювати інфраструктуру будуть незалежні відомства. Вийде, що "Газпром" за свої гроші побудує Європі той самий "Набукко", - пише Крутихін.

Також, за словами енергетичного експерта, наближені до Путіна олігархи вже чимало нажились на будівництві "Південного потоку" і не виключено, що новий газовий "Південний коридор" коштуватиме також дорого. 

"Прагнення Путіна покарати Україну дорогувато обходиться Росії", - резюмує Михайло Крутихін.

Нагадаємо, глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що повернення до проекту газопроводу "Південний потік" не буде. На будівництво проекту вже витрачено $5 млрд.

За словами Міллера, "Газпром" переорієнтує чорноморський газопровід з Болгарії в Туреччину. 

Рішення, за словами Міллера, було прийнято, як тільки стало зрозуміло, що проект "Південний потік» блокується і не може бути реалізований в ті терміни, які планувалися.

"Газпром" підписав меморандум про взаєморозуміння з турецькою компанією Botas з будівництва газопроводу через Чорне море обсягом 63 млрд куб. м в рік. З них 14 млрд куб. м газу передбачені для поставок до Туреччини - це ті обсяги, які поставляються зараз по балканському коридору. Решта приблизно 50 млрд куб. м газу будуть поставлятися на кордон Туреччини та Греції, де для цих обсягів газу буде пункт здачі, пояснив Міллер. Юридична особа для реалізації цього проекту буде створено в Російській Федерації, засновником стане "Газпром".