Білорусь скаржиться, що втратила 500 мільйонів доларів через калінінградських ділків

"Сірі схеми" ввезення в Росію побутової техніки та електроніки через Калінінградську область завдали білоруським виробникам збитків майже на $ 500 млн.

Про це повідомляє "Інтерфакс", посилаючись на джерело в органах держуправління Білорусії.

Як пояснило джерело, з Калінінградської області через Білорусію йде транзит побутової техніки та електроніки в Росію з використанням "сірих схем" постачання, що дозволяють російським компаніям не сплачувати до бюджету ПДВ, який на сьогоднішній день становить 18%.

При цьому білоруські виробники при експорті своєї продукції в РФ продовжують сплачувати ПДВ, як це передбачено законодавством. Таким чином, білоруські підприємства опиняються в нерівних умовах конкуренції на російським ринку.

Згідно з даними митної статистики, за січень-жовтень 2014 через білоруський кордон з Калінінградської області на континентальну територію Росії було ввезено понад 2 млн. телевізорів і 1 млн. мікрохвильовок. Сумарний обсяг транзитних поставок тільки телевізорів і мікрохвильовок перевищив 18 млрд. російських руб., або $ 486 млн.

"За оцінками білоруської сторони, упущена вигода республіки приблизно відповідає обсягам транзиту. Адже, якби не було цих" сірих "поставок, цю нішу ринку могла б зайняти білоруська продукція, що поставляється в Росію легально", - відзначило джерело.

За його даними, у вересні-жовтні 2014 припинили поставки побутової техніки та електроніки в РФ десять калінінградських компаній з 24, які здійснювали поставки в січні-серпні цього ж року. Проте вже у вересні-жовтні 2014 з'явилися п'ять нових одержувачів. При цьому нові компанії в основному зареєстровані за тим же самим адресами, за якими раніше зареєстровані інші одержувачі техніки.

За даними співрозмовника агентства, основними схемами, за якими працюють російські "податкові шахраї", є так звані "інвалідні схеми". Відповідно до російського законодавства, громадські організації інвалідів звільнені від сплати ПДВ. При цьому Калінінградська область лідирує серед регіонів РФ за обсягом звільнень від сплати ПДВ, які були надані організаціям, що мають формальний статус товариств інвалідів.

Так, за даними ФПС РФ, від сплати ПДВ в Калінінградській області по "інвалідній" статті в 2011 році була звільнена продукція на загальну суму в 30,4 млрд російських руб.

В цілому, пише агентство, тема "сірого транзиту" електротехніки з Калінінграда через Білорусь в РФ не нова, проте особливої актуальності вона набула з початком санкційної війни.