Цькування Noize MC може підбурити молодь до протестів проти Путіна, - ЗМІ

Після виступу Noize MC у Львові, де музикант виявив свою підтримку Україні, його концерти почали масово скасовувати

Росія прагне лояльного ставлення молоді до влади. Після окупації Криму держава активно зайнялася нав'язуванням патріотизму, підкреслюючи історичний зв'язок територій, пише The Washington Post. 

Утім, в американському виданні переконані: тиск на репера Noize MC може стати останньою краплею в лояльності молоді по відношенню до режиму Путіна.

Тиск на музиканта Івана Алексєєва (Noize MC) почався після серпневого виступу в Україні. Під час музичного фестивалю у Львові він у подарунок від шанувальників отримав український прапор. "Я не думаю, що це є чимось унікальним чи важливим. Я був просто в Україні і співав українською, і хтось дав мені український прапор. Це було абсолютно нормально", - пояснив Алексєєв під час інтерв'ю в Москві.

Після виступу у Львові 60% концертів музиканта були скасовані під тиском влади, зокрема не відбулися виступи в Сибіру і Далекому Сході. Такі дії влади спровокували обурення серед молоді: як політично активних, так і тих, хто раніше не цікавився політикою. Деякі порівнюють Noize MC з Андрієм Макаревичем, заявляючи, що він також став мішенню Кремля.

"Ви не можете заборонити людям слухати музику, яку вони хочуть - це небезпечно", - сказала Олена Омельченко, директор Центру молодіжних досліджень у Вищій школі економіки Росії. Омельченко отримує листи від хлопців по всій Росії з питаннями про заборону шоу.

Олена Омельченко переконана: якщо влада і далі заборонятиме концерти музиканта, це може призвести до появи нових молодіжних субкультур, подібних тим, які виникли в часи Радянського Союзу, коли прямі заборони багатьох західних рок-виконавців змусили піти їхніх шанувальників у підпіллі.

Видання наголошує: галас Noize MC через очевидну політичну мету заборони його концертів може допомогти музиканту, адже тоді його шанувальники усвідомлять політичні реалії в Росії.