Corruption Perceptions Index-2014: Україна залишається в клубі тотально корумпованих держав

Через рік після Революції Гідності України залишається найбільш корумпованою країною Європи

Про це свідчать результати нового глобального Індексу сприйняття корупції 2014 (Corruption Perceptions Index) від Transparency International Україна, передає Еспресо.TV з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ.

Згідно з Індексом країні не вдалося покинути зону "корупційного ганьби". Отримавши лише один додатковий бал, порівняно з 2013 роком, Україна залишається в клубі тотально корумпованих держав.

Зі 100 можливих балів (відсутність корупції) наша країна отримала лише 26, зайнявши 142 місце з 175. Україна-2014 за рівнем корумпованості на одному щаблі з Угандою і Коморськими островами як одна з найбільш корумпованих країн світу.

Більше двох третин з 175 країн набрали в Індексі менше 50 балів. Лідером в 2014 році стала Данія з 92 балами - це найменш корумпована країна світу. Північна Корея і Сомалі поділили останнє місце, набравши лише 8 балів. Позиції декількох країн підвищилися або знизилися на 4 бали або більше. Найбільш помітне погіршення рейтингу продемонстрували Туреччина (мінус 5), Ангола, Китай, Малаві і Руанда (у всіх мінус 4 бали). Найбільшою мірою поліпшилися позиції Кот-д'Івуара, Єгипту, держави Сент-Вінсент і Гренадіни (+5), Афганістану, Йорданії, Малі та Свазіленду (+4).

На думку експертів Індексу, невтішні результати Україні викликані слабкими діями щодо руйнування корупційних схем, отриманих у спадок від всіх правлячих режимів часів незалежності України. "Незважаючи на "зміну фасаду", Україна продовжує тупцювати на місці. Нещодавно прийняті закони поки не дали відчутних результатів в антикорупційній боротьбі", - відзначають автори дослідження.