В Конгресі США планують заборонити закупівлю російських ракетних двигунів

У Конгрес США внесли законопроект про оборонну політику, який забороняє покупку російських ракетних двигунів. Про це повідомляє Reuters

Внесений до Конгресу США компромісний законопроект про оборонну політику буде перешкоджати закупівлям ракетних двигунів, які були вироблені в Росії. Зате він розчистить шлях для конкуренції між американськими компаніями, що працюють у сфері космічних технологій. Таку думку висловили експерти, яких залучив Конгрес для оцінки проекту закону, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Пропозиція, яка забороняє купівлю російських ракетних двигунів, є однією з декількох нових угод, включених у якості компромісного варіанту в National Defense Authorization Act (NDDA, закон про оборонну політику) на 2015 рік. Проект закону, як очікується, буде обговорюватися вже на цьому тижні.

Законопроект ускладнює компанії United Launch Alliance (ULA) - спільному підприємству Boeing Co. і Lockheed Martin Corp, - дозволяє використовувати російські ракетні двигуни РД-180 для запуску американських державних супутників, якщо вони були закуплені до анексії Криму Росією.

"Двигуни, які вже були закуплені за контрактом під час вторгнення в Крим, використовувати дозволяється, - сказав один з експертів. - Наступні вже не можуть бути використані".

У ULA є контракт з Військово-повітряними силами США на 36 ракетних запусків. Заборона на закупівлю двигунів РД-180 після вторгнення Росії до Криму означає, що ULA повинна шукати альтернативних постачальників для решти 14 пусків.

Приватна американська компанія Space Exploration Technologies (SpaceX) вже подала позов в американський федеральний суд з вимогою допустити її до конкурсу на постачання двигунів.

За словами експертів, закон про оборонну політику на 2015 рік передбачає виділення $ 220 млн на розробку ракетного двигуна, який повинен замінити РД-180. Як заявив один з експертів, цей захід допомагає розібратися з двома питаннями. "Ми вважаємо, що таким чином ми встановлюємо конкуренцію і позбавляємо росіян винагороди через їхню поведінку", - заявив він.

NDAA, який затверджується щорічно, встановлює оборонні витрати. У цьому році оборонний бюджет США пропонується встановити в розмірі $ 521 млрд, включаючи $ 17,9 млрд на роботи в області ядерного озброєння. $ 63,7 млрд пропонується виділити на військові дії США за кордоном, в основному в Афганістані та на війну проти бойовиків "Ісламської держави" в Іраку і Сирії.

На початку березня 2014 року, після початку української кризи, колишній міністр оборони США Чак Хейгел заявив, що Пентагон має намір переглянути доцільність використання російських ракетних двигунів для запуску американських супутників на орбіту. На початку травня суд за федеральними позовами США зобов'язав корпорацію United Launch Alliance (ULA) відмовитися від закупівель російських ракетних двигунів. Однак, пізніше заборону було знято.

22 травня Комітет з питань збройних сил Сенату США схвалив план, згідно з яким з військового бюджету виділялося $ 100 млн на розробку ракетного двигуна, який би знизив залежність США від російських виробників. Йдеться, зокрема, про двигуни РД-180. За оцінками опитаних агентством Reuters експертів, на розробку може піти п'ять років і $ 1 млрд.