В російській Думі хочуть позбавляти соцвиплат біженців з Донбасу, які не бажають працювати

Депутат Держдуми Росії Роман Худяков (ЛДПР) вніс на розгляд палати законопроект, в якому пропонує позбавляти біженців соціального забезпечення, якщо вони тричі відмовилися від запропонованої службою зайнятості роботи

Парламентарій пояснює, що складається така ситуація, коли багато з тих, що прибули на територію Росії та оформили в установленому порядку статус біженця, не прагнуть повертатися на батьківщину, "усвідомивши ту рівень турботи, якою їх оточило законодавство РФ", пише "РИА-Новости".

Зокрема, вони можуть розраховувати на сприяння у працевлаштуванні. При цьому, відповідно до закону про соцобслуговування, однією з підстав для визнання громадянина нужденним у соціальному обслуговуванні є "відсутність роботи і засобів до існування". Отже, наявність офіційної роботи для біженця наслідком втрату статусу нужденного і скасування соціальних виплат, зазначає Худяков.

"З метою виключити прогалину в законодавстві, а також звернути увагу на нерозумне витрачання коштів федерального бюджету на утримання осіб, визнаних біженцями, які в силу різних причин, не працевлаштовуються ... пропоную внести зміни до закону "Про біженців" та спонукати дієздатних і працездатних біженців працевлаштуватися відповідно до законодавства", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

"Таким чином, у разі триразової, протягом року з моменту визнання особи біженцем, відмови від запропонованої роботи дієздатна і працездатна особа втратить право на соціальне забезпечення", - додає депутат.

Автор законопроекту вважає, що прийняття закону дозволить не тільки досягти соціальної справедливості, а й заощадить кошти федерального бюджету.

Відзначимо, біженці з Донбасу все чатіше висловлюють бажання повернулися з Росії в Україну, адже значну частину з них розселили на Далекому Сході та в північних регіонах. Люди відмовляються від "люб'язно наданого притулку" через несприятливий клімат та відсутність роботи.