Іноземці почали панічно розпродавати борги російських компаній, - ЗМІ

Євробонди російських компаній дешевшають майже так само стрімко, як рубль: безстрокові облігації ВТБ з купоном 9,5% з початку тижня впали і торгувалися з дохідністю 16,74% (71,5% від номіналу)

Іноземні інвестори позбавляються від облігацій російських компаній через побоювання, що ті не зможуть або не захочуть розплачуватися по валютних боргах, пише РБК.

"На ринку єврооблігацій російських компаній зараз відбуваються колосальні розпродажі. З 1 грудня іноземні інвестори почали закривати позиції по російських паперів, і мова йде не про продажі: коли продають, то дивляться на ціну, а зараз продають все, що не дивлячись ні на ціну, ні на характеристику паперу та емітента", - розповідає старший портфельний керуючий GHP Group Федір Бізіков.

З початку тижня прибутковості багатьох паперів перевалили за 10%, банки торгуються з прибутковістю в 12%, бонди "Євразу" - 14%.

Наприклад, бонди Альфа-банку з погашенням в 2019 році минулого тижня торгувалися з дохідністю 9%, а сьогодні - 12%. "ВимпелКом" з погашенням в 2018 році тиждень тому торгувався з прибутковістю 7,7%, сьогодні - 10%.

"Чимало паперів (євробондів) вже знаходяться на рівнях, які були в кінці 2008 року", - пояснює Бізіков. У російських гравців зараз немає можливості купувати, тому іноземці, закриваючи позиції, просто продавлюють ринок в порожнечу, говорить він.

Співрозмовник в одному з держбанків сказав РБК, що іноземні інвестори розпродають російські євробонди, щоб вкласти всі гроші у валюту: на коливаннях на валютному ринку можна заробити більше, каже держбанкір. 

За тиждень рубль подешевшав на 17% відносно долара.