Путін мріє подолати глобальні економічні тенденції і не скотитися в рецесію

На тлі негативних прогнозів зростання світової економіки російський президент сподівається на економічний ривок

Про це заявив президент Росії Володимир Путін під час під час свого зверненням до Федеральних зборів – парламенту, повідомляє кореспондент Еспресо.TV.

"Потрібно вирватися з пастки нульових темпів росту, вийти на рост економіки вище світового. Слід орієнтуватися на зростання продуктивності праці в 5%, вийти на інфляцію нижче 4%", - сказав він.

Нагадаємо, темпи зростання світової економіки знижуються. Міжнародний валютний фонд скоротив прогноз зростання світової економіки до 3,3% у 2014 і до 3,8% у 2015 році. Світовий банк знизив прогноз зростання російської економіки в 2014 р з 1,1 до 0,5%, очікує продовження стагнації в наступні два роки. 

Через падіння цін на нафту та санкції західних країн через ситуацію в Україні, на Росію чекає рецесія в 2015 і 2016 роках (спад на 0,9 і 0,4%), вважають аналітики. Рецесія поглибиться на тлі високого відтоку капіталу, викликаного погашенням боргів при недоступності зовнішнього рефінансування, розгін інфляції (до 10% за підсумками 2015), сильний спад інвестицій, падіння споживання, зростання дефіциту бюджету.

Як вважають аналітики Bloomberg, Росія скотиться в рецесію при ціні на нафту Urals на рівні $80 за барель. Вартість нафти марки Urals опустилася нижче $69 за барель.

Як зазначали російські чиновники, інфляція в Росії за підсумками року перевищить 9%, пік її зростання ще не пройдено. Через зовнішньоторговельні обмеження і динаміку курсу рубля інфляція цього року не просто перевершила цільові показники російського Центробанку (5%), але значно зросла.