Українська плавчиня кинула Україну заради Туреччини

16-річна рекордсменка чемпіонатів Європи з плавання серед юніорів та восьмиразова чемпіонка України Вікторія Солнцева кинула Україну

Як повідомляє Еспресо.TV, з посиланням на Федерацію плавання України, Школа вищої спортивної майстерності (ШВСМ) Київ фактично віддала українку іншій країні.

3 грудня на чемпіонаті світу на короткій воді спортсменка виступила за збірну Туреччини під чужим прізвищем Зайнеп.

"Федерація і збірна направили Солнцевій безліч листів з пропозиціями тренуватися і розвиватися на найкращих базах. Ми намагалися зробити все, щоб вона могла готуватися і успішно виступати за нашу країну", - заявив тренер збірної України Андрій Сердінов.

Перший тренер спортсменки каже, що вона зрадила країну.

"Змінювати батьківщину в 16 років - це зрада. Я завжди вважала, що виступати за свою країну є справою честі та гідності. А сім'я Солнцевих пішла на те, щоб змінити країну, громадянство, навіть прізвище заради грошей. Однак усе одно я дуже хочу, щоб у Вікторії Солнцевої все було добре й склалася спортивна кар`єра", - заявила Ірина Астапова, перший тренер Вікторії.

Солнцева є членом штатної збірної команди України. Але протягом 14 місяців вона не приймала участь в жодних змаганнях, її немає у світовому рейтингу.

16-річна Вікторія Солнцева - дворазова золота чемпіонка (50 м бр., 200 м бр.) та срібна призерка (100 м бр.) на чемпіонаті Європи серед юніорів у Познані (Польща) у 2013 р.; чемпіонка на дистанції 200 м брасом та бронзова призерка на 100 м брасом чемпіонату світу серед юніорів у Дубаї у 
2013 р. рекордсменка чемпіонатів Європи з плавання серед юніорів та восьмиразова рекордсменка України.

У Федерації плавання України збираються захищати інтереси України у цій справі.