Генпрокуратура затримала чиновника, який купував африканське вугілля

Генпрокуратура затримала керівника держкомпанії "Укрінтеренерго", яка купувала вугілля з Південно-Африканської Республики

Про це повідомляє прес-служба ГПУ, передає Еспресо.TV.

"На даний час досудовим розслідуванням встановлено, що директор ДПЗД "Укрінтеренерго", зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно та за попередньою змовою групою осіб, достовірно знаючи про мінімальні якісні показники вугілля, що може бути використане для українських теплоелектростанцій, в серпні 2014 року свідомо уклав контракт з компанією "Steel Mont Trading Ltd" (Великобританія) про придбання вугілля в кількості 1 млн метричних тонн походженням з Південно-Африканської Республіки, яке за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання", - йдеться в повідомленні.

Також ГПУ вказує, що через неодноразові підписання додаткових специфікацій до вказаного контракту та змін до нього вартість вугілля зросла з початкових $86 за метричну тонну $134.

"Після фактичного надходження першої партії закупленого вугілля та встановлення його непридатності для спалювання в печах вітчизняних ТЕС службові особи державного підприємства своєчасних заходів до розірвання контракту та застосування штрафних санкцій не вжили, внаслідок чого допущено придбання завідомо неякісного вугілля на загальну суму майже 30 млн дол США, що згідно офіційного курсу НБУ становить майже 400 млн грн", - зазначає прокуратура.

Читайте також: Продан пояснив, чому купував саме африканське вугілля

Також в повідомленні ГПУ повідомляють, що африканське вугілля "на сьогоднішній день для самостійного спалювання в печах Зміївської та Трипільської ТЕС не використовується, а спалюється виключно в суміші з російським вугіллям".

"Досудовим слідством дії директора "Укрінтеренерго" кваліфіковано як розтрата коштів державного підприємства в особливо великому розмірі за ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна. На підставі рішення суду 4 грудня 2014 року підозрюваний затриманий з метою приводу до суду для розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, через війну на Донбасі в Україні вперше за останні роки утворився дефіцит енергетичного вугілля, яке використовують для енергогенерації. Уряді домовились про поставки вугілля з Південно-Африканської Республіки (ПАР). 

Читайте також: Опубліковано текст контракту на закупівлю вугілля в ПАР

Пізніше тодійшнього голову Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана викликали на допит в Генеральну прокуратуру України через можливі махінації із закупівлею вугілля в ПАР. Потім компанія Steel Mont Trading Ltd заявила, що має намір знизити поставки вугілля з ПАР в Україну з запланованих базових 1 млн тонн до 500 тис. тонн.

Ще повідомлялося, що ДТЕК Ріната Ахметова збирається викупити два кораблі з вугіллям з ПАР, які не може викупити компанія "Центренерго" через перевірки прокуратури.

Також декілька днів тому в держкомпанії "Укренерго" повідомляли, що споживання електроенергії в Україні перевищує встановлені ліміти, а запасів вугілля на п'ятьох ТЕС вистачить на чотири доби.

"Запаси вугілля на складах ТЕС ГК становлять 1345,6 тис. тонн. За першу добу грудня зі складів спрацьовано 30,8 тис. тонн  вугілля. Особливо напружений стан паливозабезпеченнясклався на Зміївській, Вуглегірській, Луганській, Придніпровській, Криворізькій ТЕС, де запаси вугілля забезпечать роботу до 4 діб", - йшлося в повідомленні 2 грудня. А сьогодні голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець повідомив, що на сьогоднішній день (5 грудня) на складах України лишилося запасів вугілля на 25 днів.

Щодо дефіциту вугілля також сьогодні повідомляв новий міністр енергетики та вугільної промисловості  Володимир Демчишин. За його словами в Україні на ТЕС в запасі є близько 1,4 млн т вугілля. А на україно-російському кордоні знаходяться 500 вагонів російського вугілля, вже оплаченого Україною.