Яценюк закликав підписантів Будапештського меморандуму до рішучих дій проти Росії

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав держави-учасниці меморандуму до спільних рішучих дій, щоб зобов’язання Росії за цим документом були виконані

Про це він сказав у п’ятницю у 20-ту річницю підписання Будапештського меморандуму, передає Еспресо.TV з посиланням на Урядовий портал.

Глава уряду підкреслив, що Будапештський меморандум – "так само, як і Статут ООН, Гельсінський заключний акт і багато інших зобов’язуючих для Росії документів - був грубо порушений". 

"Росія була єдиною країною-підписантом Будапештського меморандуму, яка відмовилася від проведення консультацій про порушення меморандуму, як це пропонувала Україна і наші західні партнери", - зазначив Яценюк.

Крім того, він наголосив, що "ми продовжимо вимагати від Росії: припиніть порушувати міжнародне право. Виконуйте свої міжнародні зобов’язання, під якими стоять ваші підписи. Виконайте Будапештський меморандум, виконайте Мінські домовленості і приберіть свою зброю та своїх терористів з української землі".

"У сьогоднішню річницю ще раз закликаємо держави-учасниці Будапештського меморандуму: нам потрібні спільні рішучі дії, щоб зобов’язання Росії за цим документом були виконані. Це наша спільна відповідальність", - наголосив прем’єр-міністр України.

Нагадаємо, сьогодні заступник держсекретаря США з питань контролю озброєнь і міжнародної безпеки Роуз Геттемюллер заявила, що Росія заплатить серйозну ціну за порушення Будапештського меморандуму.

Водночас глава МЗС Росій Сергій Лавров зазначив, що вважатиме порушенням Будапештського меморандуму лише ядерний удар по Україні.