Більшість росіян поки задоволені, що їм заборонили їсти європейські продукти

Більшість росіян схвалює введене щодо ЄС, США, Австралії та Норвегії продуктового ембарго у відповідь на санкції

Це з'ясував фонд "Громадська думка" (ФГД), пише газета "Коммерсант".

Респонденти впевнені, що російські санкції негативно впливають на економіку цих країн, але відзначають, що ціни на продукти зросли, а санкції ЄС і США відбилися і на їх життя. За словами соціологів, громадяни поміняють думку в разі обвалу рубля і різкого зростання цін.

Більшість (70%) громадян впевнені, що санкції Заходу впливають на російську економіку. Лише 13% вважають, що це не так. 54% визнають, що санкції вплинули і на них особисто. 36% вважають причиною введення санкцій "позицію Росії по відношенню до України", 16% - приєднання Криму до РФ.

На думку 11%, причина санкцій - в "антиросійській позиції США". Чверть респондентів вагалися з відповіддю.

При цьому 55% переконані, що продуктове ембарго, введене Росією щодо ЄС, США, Австралії та Норвегії, негативно відбилося на економіці цих країн. Лише 17% вважають, що російські продуктові санкції "несуттєво" вплинули на економіку ЄС, США, Норвегії та Австралії, а 11% - що взагалі не вплинули.

Нагадаємо, 7 серпня уряд заборонив ввезення овочів, фруктів, риби, молока та молочної продукції, свинини, яловичини і м'яса птиці з цих країн у відповідь на санкції проти Росії.

Думки про те, як ембарго відбилося на російській економіці, розділилися. На думку 39%, воно вплинуло на неї позитивно, 19% - негативно, 20% - не вплинуло взагалі (22% не змогли відповісти). Про збільшення вартості продуктів говорять 74%, лише 17% заявили, що ціни не змінилися. Втім, 59% росіян схвалюють введення продуктового ембарго.

Свою позицію вони аргументують тим, що "потрібно підтримувати російського виробника і розвивати своє виробництво". Не схвалюють заборону на ввезення продуктів з ЄС, США, Австралії та Норвегії 9%, в першу чергу "тому, що будуть рости ціни".

"Людям складно говорити, що ембарго позитивно вплинуло на російську економіку на тлі зростання цін і девальвації рубля", - відзначає провідний спеціаліст ФОМ Людмила Преснякова.

За її словами, громадяни воліють вітчизняні продукти і поки "відчувають задоволення від того, що Росія приймає відповідні заходи проти Заходу, і готові потерпіти". Соціолог визнає, що терпіння росіян "може лопнути", але для цього має спрацювати комплекс причин: "Істотне зростання цін, обвал рубля, урізання зарплат і скорочення числа робочих місць".

Глава Інституту прикладних політичних досліджень Григорій Добромелов вважає, що більшість "досі перебуває під впливом патріотичного флеру": "Чим сильніше буде відчуватися погіршення добробуту, тим очевидніше людям буде видно розрив між пропагандою і реальністю". На його думку, соціологи почнуть фіксувати зміна настрою росіян вже після новорічних свят.