Держдеп натякає, що Україна може стати як Іран та Північна Корея, якщо відновить ядерну програму

На Україну чекає статус країни-ізгоя, якщо вона відновить ядерну програму

Про це заявила заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Роуз Готмюллер в інтерв'ю "Європейській правді", передає Еспресо.TV.

"У разі продовження цього шляху (виготовлення ядерної бомби, – Ред.) на вас чекає статус країни-ізгоя – як Північної Кореї чи Ірану. Чи хоче Україна опинитися в такій компанії?" - наголосила вона.

За словами Готмюллер, у такому разі Україна втратить лідерську роль у світі в питанні нерозповсюдження ядерної зброї, а також статус надійного партнера.

Окрім того, на переконання заступика держсекретаря, Україна не отримає "мінімальної доданої вартості до своєї безпеки".

"Рівно навпаки. Наслідки таких змін для України стануть просто катастрофічними",  - підкреслила Готмюллер.

Також, вона зазначила, що якби Україна, мала ядерну зброю, то Росія дестабілізувала б країну раніше.

"В цьому разі (за наявності в України ядерної зброї, - Ред.) Росія загнала б вашу державу у кризовий стан значно раніше, аніж це сталося зараз", - відзначила вона.

За словами Готмюллер, ядерна зброя, якби вона лишилася в Україні, була б джерелом нестабільності.

"Протягом останніх 20 років ви жили у досить стабільній безпековій ситуації. Маючи ядерну зброю, ви не дістали б такого привілею", - пояснила заступник держсекретаря.

Вона також нагадала, що наявність ядерної зброї не є гарантією ненападу.

"1969 рік довів нам, що це правило не працює! Тоді світ підійшов неймовірно близько до атомної війни між СРСР та Китаєм!" - наголосила Готмюллер.

"Як би ви поставилися до того, що ядерна зброя та радіоактивні матеріали лишилися б в Україні і сьогодні опинилися у Донецьку та Луганську?" - відзначила вона.

Нагадаємо, 5 грудня 1994 року  було укладено міжнародну угоду між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, котрі надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Анексувавши Крим, Росія, як одна з країн - гарантів територільної цілісності і безпеки України, грубо порушила Будапештський меморандум. 

Більше того, нещодавно міністр закордонних справ РФ  Сергій Лавров заявив, що вважатиме порушенням Будапештського меморандуму лише ядерний удар по Україні.

Читайте також: Тарасюк розповів, як готувався Будапештський меморандум.