Новак назвав 30% податок на витрати - "мертвонародженим"

Економічний експерт Андрій Новак каже, що ніде в світі не оподатковується непряма оцінка майнового стану, а тому запровадження такого податку не матиме майбутнього

Про це він сказав в ефірі Еспресо.TV

"Це мертвонароджений податок, тому що він має стягуватися з податкової бази, яку неможливо вичислити. Тому що мова йде про так звану непряму оцінку майнового стану. Тому що, коли мова йде про дорожчі покупки, переважна більшість українців, щоб купити навіть дорогу побутову техніку, я вже не кажу про автомобілі, квартири, земельні ділянки, накопичують гроші не один рік", - зазначив експерт і додав, що у такому випадку важко обчислити такі доходи.

"Якщо в якомусь році ваші доходи безумовно не відповідають цим покупкам, вже виникає суперечність – як визначити: ваші витрати відповідають доходам чи ні? Доходам за який період? Один, два роки, всі роки незалежності України? Як ви можете зараз задекларувати всі ці доходи?", - зауважив Новак, резюмувавши, що ніде в світі не оподатковується непряма оцінка майнового стану.

"Це неможливо, тому що база оподаткування розмита", - сказав він. 

Експерт нагадав і про оприлюднену сьогодні програму уряду, в якій прописано зменшення податкового навантаження і, відповідно, підкреслив її несумісність із новацією про податок у 30%. 

"Я не знаю, як цю новацію поєднати з програмою Коаліції та програмою Уряду, яка сьогодні з'явилася. Там задекларовано зменшення кількості податків з 22 до 9. То в нас зменшення чи вигадування нових? 

Друге – задекларована податкова амністія, щоб уникнути витоку капіталу з України. Так у нас амністія чи оподаткування вищих витрат над доходами? Це також несумісно", - сказав він.

Новак підкреслив, що якщо немає доброї волі платника податків честно декларувати свої доходи, то такими методами його тим більше не примусити.  

"Ми всі знаємо, що поза державним сектором практично в усіх недержавних компаніях, організаціях менша частина зарплати йде офіційно по бухгалтерії, а більша частина – в так званих "конвертах". Це не є офіційні доходи, які ви не можете задекларувати і порівняти з тими офіційними витратами. Тому базове оподаткування для цього податку практично немає. Його неможливо визначати, окрім доброї волі самого платника податків, який буде чесно вказувати всі свої доходи і витрати", - сказав він. 

Схожу думку висловив і відомий економіст, а зараз народний депутат України Олександр Кірш. Він вважає, що введення 30% податку на витрати фізичних осіб, які перевищують задекларовані доходи неправильна ініціатива, яка бореться не з причинами, а з наслідками.

Народний депутат Оксана Продан вважає нереальним механізм введення 30% податку на витрати, що перевищують офіційно задекларовані доходи фізичних осіб.

Як повідомляло Еспресо.TV, Міністерство фінансів спільно з Державною фіскальною службою екстрено готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, який передбачає введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами.