Продан сумнівається, що податок в 30% на витрати запрацює

Народний депутат Оксана Продан вважає нереальним механізм введення 30% податку на витрати, що перевищують офіційно задекларовані доходи фізичних осіб

Таку думку вона висловила у ефірі Еспресо.TV.

"Зараз йде мова про законопроект, який ще обговорюється на рівні міністерств і відомств. Він ще не схвалений урядом, тому я сподіваюся, що між рішенням уряду і парламенту, цієї норми в проекті змін до податкового кодексу під бюджет уже не буде", - сказала Оксана Продан, коментуючи законопроект Міністерства фінансів та Державноюї фіскальної служби, що готується до Верховної Ради і передбачає введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами.

Народний депутат розтлумачила особливості цього законопроекту.

"Там дійсно передбачається, що кожна фізична особа, кожен громадянин України на конкретну дату, наприклад на 1 січня, повинен буде подати декларацію про те, яке має майно на сьогодні (нерухомість, автомобіль, гроші, все, що є, при цьому гроші треба декларувати лише ті, які є на рахунках). Гроші, які під подушкою – нікого не цікавлять. Людина декларує і каже, що це все, що він має і задекларував державі. З того моменту, який визначається проектом закону, вводиться податок на ті витрати, які перевищують доходи офіційно задекларовані", - розповіла Продан.

"Є норма, яка передбачає, що будуть контролюватися витрати податківцями. І коли вони бачитимуть, що в тебе витрати більше ніж доходи, тоді на цю різницю буде нараховуватися податок у розмірі в 30%. Тобто, на різницю між витратами і офіційно задекларованими доходами", - пояснила народний депутат.

Крім того, за її словами, "в цьому ж законопроекті є норма, яка передбачає, що кожен продавець, який продає фізичній особі товар, одиниця якого вартує більше ніж 25 000 грн, повинен буде подавати звітність в податкові органи, що така-то людина купила товар дорожче, ніж 25 000 грн і таким чином буде збирати інформацію податкова про те скільки коштів кожен з нас витратив".

Ідея податківців, каже Продан, полягає у тому, що "вони передбачають і дають можливість нам на рахунках задекларувати ті гроші, які ми потім можемо витрачати і відповідно цією декларацією підтверджувати джерело походження тих грошей, які йдуть на витрати. Якщо в нас не буде підтвердження, де ці гроші взялися, тоді вони будуть донараховувати податки".

На думку народної обраниці, ця зміна до Податкового кодексу не запрацює.

"Але я абсолютно переконана, що це нереальний механізм і ця норма не працюватиме", - заявила Оксана Продан. 

На її переконання, головне - спростити людям адміністрування податків.

"Головне, що ми маємо зробити у змінах до Податкового кодексу – це спростити людям адміністрування податків: і для бізнесу, і для фізичних осіб. Зменшити єдиний соціальний внесок, щоб люди могли легально отримувати зарплатню", - резюмувала народний депутат. 

Як повідомляло Еспресо.TV, Міністерство фінансів спільно з Державною фіскальною службою екстрено готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, який передбачає введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами.