Росіяни хочуть пролобіювати шахи в зимову Паралімпіаду, щоб здобути більше медалей

Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ), яку очолює росіянин Кірсан Ілюмжинов, подасть заявку на включення цього виду спорту в програму зимових Паралімпійських ігор

Про це заявив помічник президента ФІДЕ Берік Балгабай, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

"Зараз ми зосередимося на можливості вступити в програму зимових Паралімпійських ігор. Шахи - найдемократичніший вид, у нас немає поділу на жінок і чоловіків, а на Всесвітній шаховій олімпіаді виступали три команди людей з обмеженими можливостями поряд з усіма. Але головною метою, звичайно, залишається входження в програму Олімпійських ігор", - каже Балгабай.

За його словами, у 117-ти країнах шахові федерації входять в національні олімпійські комітети, в 130 країнах шахи визнані видом спорту. Балгабай запевняє, що не всі дисципліни зимової Олімпіади можуть таким похвалитися.

Зазначимо, у понеділок, 8 грудня, на сесії в Монте-Карло Міжнародний олімпійський комітет відмовився включати шахи в програму зимової Олімпіади, ухваливши, що таке право надається тільки тим змаганням, які проводяться на льоду або снігу.

Очевидно, за такою наполегливістю росіян "пропхати" шахи до Олімпіади стоїть бажання покращити свій медальний залік за підсумками Ігор. Адже останні три жіночі шахові Олімпіади (2010, 2012 та 2014 роки) виграли саме росіянки. Їхні колеги-чоловіки цього року залишилися без медалей, проте чотири та два роки тому були віце-чемпіонами, а протягом десяти років, 1992 - 2002, незмінно вигравали - 6 разів поспіль.