В Росії хочуть дозволили коштами пенсіонерів підтримати банки

Центробанк Росії підтримав пропозицію банків про можливості інвестування коштів Незалежних пенсійних фондів (НПФ) в субординовані облігації банків і в даний час розробляє відповідний законопроект

Про це йдеться в листі заступника голови ЦБ Володимира Чистюхін, направленому до Асоціації регіональних банків Росії, пишуть "Известия".

Субординовані облігації банків не можна погасити достроково, виплата основної суми боргу відбувається одним платежем по закінченні терміну. Це більш дохідний, але більш ризикований інструмент - у разі банкрутства банку вимоги власників субординованих облігацій задовольняються після задоволення вимог усіх кредиторів, навіть після власників звичайних облігацій.

Зараз пенсійні накопичення НПФ вже можна розміщувати в інструменти, які поповнюють банківський капітал: у списку входять корпоративні та державні облігації, акції, іпотечні цінні папери, депозити і рахунки в банках, іноземну валюту, паї індексних фондів, які розміщують кошти в держпапери іноземних держав, облігації і акції іноземних емітентів; цінні папери міжнародних фінансових організацій, допущених до розміщення та (або) публічного обігу в Росії.

В цілому в облігації НПФ можуть інвестувати не більше 80% своїх пенсійних резервів і накопичень (ліміт по муніципальних облігаціях - 40%). Зараз пенсійні накопичення можуть бути інвестовані з дозволу Центробанку в депозити 35 банків, що лідирують за активами. Обсяг їх активів становить близько 48 трлн рублів, тобто приблизно 68% від загального обсягу активів в російській банківській системі (близько 70 трлн рублів).

"Банк Росії принципово не заперечує проти можливості інвестування коштів пенсійних накопичень в субординований борг кредитних організацій, враховуючи, що вже зараз НПФ можуть купувати акції банків, які відповідають певним вимогам", - підтвердили в прес-службі Центробанку Росії.

Нагадаємо, Недержавний пенсійний фонд в Росії аналогічний роботі Пенсійного фонду РФ. Недержавний пенсійний фонд так само акумулює кошти пенсійних накопичень, організовує їх інвестування, облік, призначення і виплату накопичувальної частини трудової пенсії.