В Росії мусульманку судять за критику Нового року

Суд Первоуральска в Свердловській області розглядає справу Ельвіри Султанахметової, яку звинувачують у розпалюванні релігійної ненависті

Як повідомляють "Новые известия", на одному з інтернет-форумів дівчина написала, що мусульмани не повинні святкувати Новий рік, а також дотримуватися інші звичаїв язичників. За даними видання, поскаржився на висловлювання мусульманки націоналіст Степан Черногубов, раніше засуджений за публікацію екстремістських висловлювань в Інтернеті за тією ж статтею, що й вона - 282 КК РФ. Тепер заявник "на громадських засадах" займається моніторингом Мережі на предмет "матеріалів, спрямованих на неприйняття православ'я".

За версією звинувачення, напередодні минулого Нового року дівчина, відповідаючи на інтернет-опитування "Чи може мусульманин відзначати Новий рік?", посилаючись на Коран, висловилася проти святкування. Також вона закликала мусульман не тільки не справляти Новий рік, але і не носити георгіївські стрічки і не фарбувати великодні яйця, як це роблять "язичники". Більше того, саме привітання "З Новим роком!" Султанахметова порівняла з гріхом: вбивством або перелюбом.

Захист мусульманки наполягає на релігієзнавчій експертизі і робить упор на те, що текст повідомлення вона придумала не саме: Султанахметова копіювала готові формулювання з різних ісламських джерел.