Складність із визнанням учасників АТО стосується лише "неофіційних" добровольців, - Розенко

Законодавчі норми мають бути прописані таким чином, щоб статус учасника АТО отримали справді герої, люди, які реально брали участь у подіях на сході України

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив міністр соціальної політики України Павло Розенко .

"Є така проблема: у чинному законодавстві є певні протиріччя, які необхідно усувати щодо визнання учасником АТО добровольців, людей, які неформально, або формально не перебувають у військових частинах, не є формальними представниками Нацгвардії, службовцями в Міноборони, МВС чи інших силових відомств і структур. У цьому компоненті є проблеми. Для тих, людей, які формально є представниками – проблем немає", - пояснив Розенко.

Міністр також висловив сподівання, що "разом з народними депутатами України маємо дуже ретельно виписати ці норми, бо є загроза". 

"На жаль, ми бачили це і після Чорнобильської катастрофи, коли на одного ліквідатора, в даному випадку – на одного реального учасника бойових дій, завжди знайдеться 10 "подонків", які ніколи не були у зоні АТО, але прийдуть до управлінь, з якимись купленими на базарі довідками і вимагатимуть статус учасника АТО", - додав він і наголосив, що "важливо, щоб цей статус отримали справді герої, люди, які реально брали участь у подіях АТО".

Окрім того, міністр запевнив, що всі учасники АТО отримують соціальну допомогу від держави - пільги на проїзд, оплату житлово-комунальних послуг, надбавки до пенсій тощо.

"Матимуть вони відповідні пільги на житлово-комунальні послуги, матимуть пільги на проїзд, надбавки до майбутніх пенсійних виплат тощо. Це залежатиме від категорії, в тому числі: інвалід не інвалід, просто учасник бойових дій. Всі соціальні гарантії виписані в законі, і держава зробить все, щоб їх захистити. Тут ні в кого не повинно бути сумнівів. Це наш моральний обов’язок через систему соціальної підтримки подякувати тим хлопцям, які сьогодні ризикують там життям", - сказав Розенко.