Євросоюз знайшов газову заміну "Південному потоку"

Євросоюз не стане вмовляти Росію повернутися до проекту "Південний потік". Замість цього Європа має намір зосередитися на так званому "Південному газовому коридорі" (ЮГК) - кількох газопроводах, через які в ЄС піде прикаспійський газ.

Про це заявив у вівторок єврокомісар у справах Енергетичного союзу Марош Шефчович в ході засідання Ради Євросоюзу, яке було присвячене проблемі "Південного потоку", пише Газета.RU.

"Перший газ по "Південному газовому коридору" повинен надійти в Європу до 2019 року", - пообіцяв Шефчович.

При цьому європейський чиновник зазначив, що міністри енергетики країн ЄС в ході засідання розглянули можливості спрощення політичних і бюрократичних проблем при реалізації цього європейського енергетичного проекту, а також надання сприяння у вирішенні цих проблем між його учасниками за межами Євросоюзу.

ЮГК об'єднує кілька проектів газопроводів, призначених для поставок з Каспійського регіону до Європи в обхід Росії. Раніше в ЮГК входив навіть проект Nabucco, на сьогоднішній день фактично провалився. Зараз можна говорити про проект розширення Південно-Кавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), за яким азербайджанський газ дійде до Туреччини, і його продовженні - Трансанатолійському і Трансадріатичний газопровід (TANAP і TAP відповідно). TAP стане останньою ланкою в ланцюзі, виходячи через Грецію, Албанію і Адріатичне море на південь Італії і далі в Західну Європу.

Читайте також: Турецький недогамбіт. Чому Європа не купуватиме російський газ в Туреччині

За словами Шефчовіча, ЄС уже отримав запевнення Азербайджану і Туреччини в прихильності реалізації проектів з ЮГК.

Також в рамках ЮГК розглядається варіант Транскапійского газопроводу, по якому в Європу повинен піти газ з Туркменістану.

За словами Шефчовіча, ЄС має намір активізувати будівництво газопроводів місцевого значення в Південній Європі для її з'єднання з енергосистемою інших країн ЄС.

"Ми також повинні вивчити можливості додаткових інвестицій у цю інфраструктуру", - сказав європейський чиновник. 

Однак проблема інфраструктури стосується і російського проекту. Справа в тому, що і у самій Туреччині немає потужностей для прийому, зберігання та транзиту запланованих Росією обсягів газу. Враховуючи, що новий російський газопровід і ЮГК в Туреччині перетнуться, може виникнути інфраструктурна конкуренція.