Соболєв їде доводити Венеціанській комісії, що по-іншому люстрацію в Україні провести неможливо

Народний депутат України та один з авторів закону про очищення влади в Україні поїде сьогодні на зустріч з Венеціанською комісією, яка заявляє, що може визнати українську люстрацію "антигуманною та неєвропейською"

Про це депутат розповів на своїй сторінці у "Фейсбуці", передає Еспресо.TV.

"Я сьогодні прогуляю парламентське засідання. Друзі України з Венеціанської комісії повідомляють, що вона може без консультацій з українським суспільством; без жодної зустрічі з авторами закону Про очищення влади; без розуміння, ЩО коїться в наших судах та інших симулякрах державних органів, визнати українську люстрацію антигуманною та неєвропейською. Нагадаю, саме про це Раду Європи попросила Юлія Льовочкіна.

Разом з Леонідом Ємцем, з яким закон писали, та Павлом Петренком з Тетяною Козаченко, які слідкують за виконанням закону в Мін'юсті, терміново летимо до комісії. Якщо чесно, без запрошення. І за свої гроші. (Які мені довелося позичити у заможнішого колеги по фракції Павла Костенка).

Мета - пояснити високопомудрим експертам Венеціанської комісії, що по-іншому люстрація в Україні не вийде. За прикладом Чехії Гавела, ми маємо шанс очистити нашу державу лише через буквальне застосування принципу "закон один для всіх". Працював головою в часи Януковича - на вихід. Був у КДБ - на вихід. Не можеш пояснити майно родини - на вихід.

Інакше не вийде. Доводити індивідуальну провину кожного чиновника, правоохоронця чи судді через наші ж суди - це шлях до пекла. (Саме цей шлях на вушко членам Венеціанської комісії невтомно шепотить досі офіційний … представник України, вже люстрований законом Про очищення влади Сергій Васильович Ківалов)", - розповів Соболєв.

"Спробуємо розтлумачити європейським правникам, що наші суди здатні хіба що організувати втечу Садовника чи розблокувати рахунки Арбузова. А, ще Кобі заборонити вночі з дому виходити", - додав він.