У Росії звинувачують Червоний Хрест у провалі місії на Донбасі

Зусилля міжнародних гуманітарних організацій, і зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), недостатні для надання допомоги населенню на південному сході України.

Про це заявили учасники круглого столу в Громадській палаті РФ, - передає ІТАР-ТАСС.

"Міжнародні організації виявилися не в змозі зупинити гуманітарну катастрофу на Донбасі", - сказав член ОП Сергій Марков. "Участь Червоного Хреста виявилося мінімізовано. Більшість гуманітарних конвоїв пройшло крім тієї роботи Червоного Хреста, яка повинна була бути", - вказав він.

"Заради чого все це - госпіталі, чиновники, відрядження?" - запитав член ОП. На його думку, "потрібно обговорювати причини провалу" МКЧХ. "Організація, яка не може захистити мільйони людей в центрі Європи, втрачає право на існування, і, можливо, повинна бути замінена якийсь інший організацією", - заявив Марков.

"У нинішніх умовах потрібно посилити присутність Червоного Хреста на Україні, і в цілому переглянути його підхід до роботи", - впевнена голова російської Міжрегіональної громадської організації "Дзвін" Анастасія Ковальова.

Зі свого боку, заступник голови регіональної делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Росії, Білорусії і Молдавії Бруно Ускіне, зазначив, що "сьогодні Україна - не єдине місце конфлікту в світі: є Афганістан, Сирія, Конго, Сомалі". За його словами, хоча Міжнародний комітет Червоного Хреста був присутній у Києві з першого "майдану", організація не очікувала, що конфлікт на південному сході України буде розвиватися таким чином. "Сьогодні в цій країні працюють понад 160 співробітників організації, крім офісу в Києві, відкриті представництва в Донецьку, Луганську, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Одесі та Харкові", - зауважив Ускіне.

"У зв'язку з тим, що Росія направляє на Донбас гуманітарні конвої з продовольством, Червоний Хрест зосередився на допомозі у відновленні інфраструктури, - заявив він. - Луганським комунальним службам передані зварювальні апарати для ремонту водопостачання і каналізації. У Донецьку і Луганську області направлено 30 тонн медикаментів, одній тисячі чоловік надана продовольча допомога. Крім того, допомогу українським біженцям МКЧХ надає в Ростовській області та Криму - на це витрачено близько 5 мільйонів рублів".