Наливайченко: В СБУ фактично почав працювати національний трибунал

У Службі безпеки України фактично почав працювати Національний трибунал, який має передувати міжнародному трибуналу у Гаазі

Про це сказав голова СБУ Валентин Наливайченко у ефірі 5 каналу, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства.

За його словами, парламент повинен знайти час для ухвалення необхідних законів в інтересах національної безпеки. І в першу чергу, необхідно ухвалити принципове рішення щодо створення спеціального органу -  Національного трибуналу, який забезпечить невідворотність покарання тих, хто не тільки планував злочини на Майдані, а й продовжує із сусідньої країни фінансувати тероризм на Сході України.

"Законодавець має передбачити додаткові повноваження для Трибуналу, спеціальних слідчих та спеціальних прокурорів, спеціальних суддів та застосувати спеціальну методику розслідування злочинів проти людяності, проти держави", - наголосив Наливайченко.

На думку голови СБУ,  для розслідування злочинів проти Майдану має бути єдине провадження.  В Україні є фахівці, які можуть вести це розслідування, серед них український правознавець-міжнародник Володимир Василенко. Багато молодих слідчих у СБУ, генеральній прокуратурі, інших правоохоронних органах, адвокати небесної сотні.

"Всі учасники, які зараз на боці правди та правосуддя - правоохоронці, адвокати, журналісти, правозахисники, потерпілі, міжнародні організації - всі мають бути залучені у єдиний Національний трибунал. Час настав діяти!", - наголосив Наливайченко.

СБУ на сьогодні зробила багато роботи у цьому напрямку - виконано сотні доручень, створено додаткові слідчі оперативні групи, затримано 16 небезпечних злочинців "Чорної роти" беркуту.

"Служба вже розпочала активу співпрацю з адвокатами та родичами Героїв Небесної Сотні. 12 грудня відбудеться третя зустріч з адвокатами. Це перші обриси такого трибуналу, але потрібен закон",  - наголосив очільник української спецслужби.