Расмуссен: Конфлікт між Росією та НАТО затягнеться на десятиліття

Протистояння між НАТО і Росією може затягнутися на десятиліття

Таку думку висловив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає Еспресо.TV з посиланням на Delfi.

У своїй першій промові на посаді генсека НАТО Расмуссен говорив про співпрацю з Росією, на останній - в 2014 році - про те, що він шкодує у зв'язку з ситуацією навколо Росії.

"Я б навіть використовував більш сильне слово - розчарування. У своїй першій промові на посаді я позначив, що НАТО і Росія могли б створити стратегічне партнерство. Ми домовилися про це на саміті НАТО і Росії в 2010 році. Сьогодні Росія вважає НАТО супротивником, і я дуже розчарований. По-моєму, цей сценарій конфлікту між Росією і Заходом розтягнеться на десятиліття. Ці розрахунки може змінити один елемент - ціна на нафту, яка здатна скоротити період конфлікту", - зазначив Расмуссен.

За словами колишнього генсека НАТО, російській еліті потрібен образ зовнішнього ворога, щоб приховати те, що вона не змогла модернізувати і реформувати російське суспільство. Расмуссен вважає, що в Україні конфлікт не зупиниться - за його словами, для того, щоб не дозволити сусіднім країнам інтегруватися в НАТО і ЄС, Росії потрібні заморожені або відкриті конфлікти: "Модель зрозуміла: Росія вважає, що ЄС і НАТО не будуть приймати нові країни, поки ці конфлікти не вирішені".